"Nytt program lär dig att analysera viktiga samhällsfenomen"
Hösten 2025 startar en ny utbildning vid Göteborgs universitet – Filosofi, politik och ekonomi, kandidatprogram. Studenterna kommer att få olika perspektiv på de viktigaste idéerna och begreppen som diskuteras i samhället och lära sig hur de kan tillämpas, säger vetenskapsfilosofen Jack Wright.
Kandidatprogrammet är ett samarbete mellan Institutionen för nationalekonomi med statistik vid Handelshögskolan, Statsvetenskapliga institutionen vid Samhällsvetenskapliga fakulteten och Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori på Humanisten. Ansökan öppnar den 17 mars 2025.
Programmet är inspirerat av den välrenommerade utbildningen Philosophy, Politics, and Economics (PPE) vid Oxford University. Den förlagan har studerats av många framstående beslutsfattare inom politik och näringsliv, liksom av ledande forskare inom de tre ämnena.
Jack Wright, universitetslektor i vetenskapsteori, har en liknande utbildning.
Vem kan läsa Filosofi, politik och ekonomi, kandidatprogram?
– Det passar för motiverade studenter som är intresserade av att lära sig om politiska och ekonomiska fenomen, som demokrati, marknader, institutioner, samt de teorier som ligger till grund för vår kunskap om dessa. Studenterna får djup kunskap om hur politiska, ekonomiska och filosofiska frågor relaterar. Det kan till exempel handla om hur våra offentliga institutioner kan utformas för att stimulera en rättvis övergång till förnybara energikällor.
Vilka är fördelarna med en kombination av dessa tre ämnen?
– Politiska och ekonomiska frågor överlappar ofta varandra. Tänk till exempel på vilken effekt regleringen av finansmarknaden (eller avregleringen) har på ekonomins funktion eller på den politiska stabiliteten. Etiska och filosofiska idéer är en viktig del av de bakomliggande antagandena i många sådana ämnen. Vad innebär det för en ekonomisk institution att vara effektiv? Vad räknas som en rättvis fördelning av resurser?
– Ämneskombinationen ger hjälp att förstå begrepp som används i offentlig och politisk debatt, samt hur de kompletterar och ibland motsäger varandra. Finns det ett samband mellan demokrati och fred? Kan vi mäta det sambandet? Vad är demokrati? Hur måste vi föreställa oss demokratin för att kunna mäta den?
Inom vilken sektor behövs den här kompetensen?
– Den är direkt relevant för många jobb inom offentlig förvaltning och politik – från regeringsdepartement till internationella organisationer. Men programmet kommer också att ge studenterna färdigheter som i allt högre grad efterfrågas inom flera andra branscher. Arbetsgivare letar i allt högre grad efter förmågor som är svåra för maskiner att efterlikna – som att kunna analysera och se flera sidor av en fråga, och anpassa sig när omständigheter förändras. Detta är precis vad studenter på programmet kommer att få.
Du har själv läst en liknande utbildning, vad gav det dig?
– Jag studerade alla tre PPE-disciplinerna i olika skeden av min karriär. Denna kombination gav mig ovärderlig insikt i hur empirisk och mer abstrakt kunskap om den sociala världen hänger ihop. Att förstå de filosofiska antaganden som ligger till grund för empiriska samhällsvetenskapliga metoder hjälper mig att veta vilka metoder som är lämpliga och sannolikt kommer att producera den typ av kunskap jag kan lita på.
Vad forskar du om och varför är det intressant?
– Min forskning handlar om hur kunskap ska användas i politik och offentlig debatt. Vad innebär det för samhällsvetare att ge objektiva råd? På vilka sätt är internationella mått på ojämlikhet mellan könen användbara? Hur ska samhällsvetenskapen organiseras? Den underliggande frågan i detta arbete är hur demokratiska ideal kan förenas med nödvändigheten av teknisk expertis. Just det är, tror jag, en central fråga för flera viktiga områden idag – På vilka grunder ska räntan sättas? Vilka röster bör man lyssna på när policydokument för att begränsa klimatförändringarna ska utformas?
Mer om Jack Wright
Yrke
Universitetslektor i vetenskapsteori på Göteborgs universitet
Utbildning
Filosofi och matematik (MA; Edinburgh)
Ekonomi (GradDip; London)
Matematik (MSc; Toronto)
Vetenskapshistoria och vetenskapsfilosofi (MPhil, PhD; Cambridge).