Influensaviruset manipulerar cellens genreglering för att snabba på sin spridning i kroppen, enligt en studie från Göteborgs universitet. Forskarna visar också att ett redan godkänt läkemedel kan hjälpa kroppen att försvara sig – men effekten behöver bekräftas i människor.
Det rör sig om tidigare okänd strategi som influensavirus A använder för att ta över kroppens egna system, som publiceras i tidskriften Nucleic Acids Research. Studien visar att viruset manipulerar ett protein som normalt hjälper till att reglera vilka gener som ska vara aktiva i cellen – och vänder det mot immunförsvaret.
Proteinet heter AGO2 och ingår i det som kallas RNA-interferens, en mekanism som styr genaktivitet. Vanligtvis arbetar AGO2 utanför cellkärnan, men vid infektion lyckas viruset flytta in proteinet i kärnan, där det i stället stänger av gener som är viktiga för immunförsvaret.
Virus tystar larmet
Det handlar framför allt om typ-I-interferoner – signalämnen som infekterade celler använder för att varna sina grannar och stärka kroppens försvar.
Aishe Sarshad, docent i cell- och molekylärbiologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, är en av studiens seniora författare:
– Det mest överraskande var att viruset lyckas kapa ett så grundläggande och välreglerat system som RNA-interferens – och dessutom använda det inne i kärnan, där det normalt inte verkar, säger Aishe Sarshad.
Davide Angeletti, Hsiang-Chi Huang och Aishe Sarshad.
Foto: Göteborgs universitet
Stora delar av arbetet i laboratoriet genomfördes av Hsiang-Chi Huang, då postdoktor i gruppen. Arbetet visar att proteinet AGO2 följer med tumörsuppressorn p53 in i kärnan och binder till gener som styr kroppens alarmsignaler – och stänger av dem.
Ny antiviral behandling
Forskarna undersökte också om det går att stoppa virusets manipulation. De använde arseniktrioxid (ATO), ett läkemedel som är godkänt för användning vid en form av blodcancer. I både cellodling och i möss visade sig läkemedlet kunna öka produktionen av interferoner och minska mängden virus i lungorna.
Upptäckten visar att det kan vara möjligt att påverka kroppens eget RNAi-system för att bromsa virusinfektioner – inte bara influensa, utan kanske också andra RNA-virus.
– Vi vill nu gå vidare för att undersöka om samma mekanism förekommer vid andra typer av infektioner. Det här öppnar för en helt ny typ av antivirala behandlingar, där vi inte bara riktar in oss på viruset utan även på hur det utnyttjar våra egna celler, säger Aishe Sarshad.