91̽

Bild
Skärmbild från TV-spelet Farming Simulator 22. Spelet ges ut av Giants Software.
ä԰پ

I böndernas TV-spel blir stordrift viktigare än ön

Publicerad

Ett TV-spel om jordbruk, som är populärt bland bönder, belönar storskalig skörd, tillväxt och tunga maskiner – men tonar ned hållbarhet och öhänsyn. Spelet påverkar värderingar om hur en ”bra bonde” ska vara, enligt en ny studie från Göteborgs universitet.

Thomas Daum, universitetslektor i samhällsvetenskapliga östudier, har studerat TV-spelet Farming Simulator 22 som spelas av miljoner människor världen över, inklusive många lantbrukare.

– Till skillnad från andra TV-spel med fokus på jordbruk, såsom FarmVille och Stardew Valley, som är förenklade och har en mer tecknad-serie-liknande grafik, gör Farming Simulator anspråk på att vara autentiskt. Som namnet antyder vill det vara en simulation av jordbruk, säger Thomas Daum. 

Enligt Giants Software, som designat spelet, har det sålts i ungefär 30 miljoner exemplar. Ungefär 25 procent av spelarna har en koppling till jordbruk, och 10 procent är heltidsbönder. 

– Eftersom spelet strävar efter att efterlikna lantbrukarlivet på ett realistiskt sätt, säger det också mycket om dagens jordbruk. Till exempel vilka mål det ska ha och vilken typ av teknik som bönder förväntas använda, säger Thomas Daum. 

Normer och värderingar formas i spelet

Tidigare forskning har visat att värderingar och sociala normer är viktiga för att främja hållbara jordbruksmetoder. De kan både driva på och motverka förändring.

– Och dessa formas bland annat av kulturella artefakter som böcker, musik, film, och i allt högre grad, TV-spel, säger Thomas Daum.

I Farming Simulator hyllas stora skördar, stora maskiner och ständig expansion. Och enligt Thomas Daum både speglar och formar detta spelarnas tankar om vad som är ”bra jordbruk”. 

Produktivitet framför hållbarhet

– Det underförstådda målet är att skaffa mer mark och investera i den senaste stora maskinparken. I spelets ligaspel, där lag tävlar mot varandra, är målet att skörda så mycket som möjligt och skaffa de bästa maskinerna, säger Thomas Daum.

Samtidigt bortser spelet till stor del från jordbrukets öpåverkan och ägnar bara begränsad uppmärksamhet åt mer hållbara metoder.

– Oavsett hur spelarna brukar sina fält, om de till exempel använder stora, tunga traktorer eller överdoserar bekämpningsmedel, kan de egentligen inte skada jordhälsan eller den omgivande biologiska mångfalden, säger Thomas Daum.

Spelarskapade moddar kan driva förändring

TV-spel som Farming Simulator skulle kunna spela en roll i att förändra bilden av vad en bra lantbrukare är, till exempel genom att låta spelmålen lyfta fram hållbarhet snarare än produktivitet. Till viss del sker detta redan, genom spelarna själva. 

Farming Simulator har ett engagerat spelar-community där många spelare utvecklar egna “moddar”. Dessa är tillägg med nytt innehåll, som exempelvis nya maskiner. Flera av dessa moddar försöker också justera spelets mekanik.

Vissa moddar inför till exempel skördestraff om spelaren försummar växtföljd eller inte planterar täckgrödor; metoder som är kända för att bevara jordhälsan och främja biologisk mångfald. 

– Det här tyder på att jordbruksspel som Farming Simulator kan bli kraftfulla verktyg för att utforska, testa och uppleva alternativa former av jordbruk. Det kan i sin tur påverka de kulturella föreställningarna om vad en “bra bonde” är och gör – och på så sätt bidra till ett mer hållbart jordbruk, säger Thomas Daum.

Bild
Thomas Daum är forskare och lärare i samhällsvetenskapliga östudier på Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet.
Foto: Gunnar Jönsson

Text: Linda Genborg

Fakta och kontakt
  • Studien med titel “But don't think it is a game”: Agricultural videogames and “good farming” är publicerad i Journal of Rural Studies.
  • Studien bygger på en spelanalys av Farming Simulator 22. Thomas Daum och medförfattaren Simon Foureaux spelade spelet på olika sätt under totalt 40 timmar och undersökte olika aspekter av spelet, så som berättelse, regler och visuella element.
  • Först spelade forskarna som “vanliga” spelare som följer spelets mål, och senare som “utforskande” och “överskridande” spelare, för att förstå spelets ramar – vad spelaren får och inte får göra.
  • Farming Simulator ges ut av Giants Software och kan spelas på flera olika plattformar, till exempel PC, Mac, Xbox, PlayStation och Nintendo. 

Kontakt: 
Thomas Daum, universitetslektor i samhällsvetenskapliga östudier vid Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet.
E-post: thomas.daum@gu.se 
Telefon:  0760 69 75 44