
Stöd till forskning och forskare vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten
Utbildningsvetenskapliga fakulteten arbetar aktivt för att utveckla forskning och forskarutbildning samt förmedla ny kunskap om utbildning, lärande, barn och ungas villkor, samt kost, idrott och hälsa.Â
Stödprogram för forskare tidigt i karriären
Fakulteten erbjuder ett stödprogram för disputerade forskare utan docentur (framför allt inom fem år från disputation) samt doktorander efter slutseminarium. Programmet pågår under ett läsår och består av träffar som fokuserar på projektformulering, ansökningsskrivande och karriärplanering. Deltagarna får stöd att utveckla och formulera en projektidé med sikte på extern finansiering. Intresserade kontaktar sin institutions viceprefekt för forskning eller forskningssamordnare Hjalmar Falk (hjalmar.falk@gu.se).
Bidrag för internationell forskningsvistelse
Fakulteten utlyser årligen medel för tre månaders forskningsvistelse vid ett utländskt lärosäte. Syftet är att stärka forskningskompetens och internationella nätverk. Bidraget omfattar upp till 100 000 kronor för merkostnader, medan institutionen står för lönekostnaden. Utlysningen sker vanligtvis på våren.
Strategiska forskningsmedel
Fakulteten avsätter stimulansmedel för att stärka forskningsmiljöerna vid institutionerna. Medlen kan användas för exempelvis forskningssamarbeten, forskarutbildningsaktiviteter eller infrastruktur. Institutionerna ansöker via prefekt och kan få upp till 500 000 kr per år i två år. Ansökningarna bedöms av fakultetens internationella vetenskapliga råd.
Etikråd för forskare och doktorander
Utbildningsvetenskapliga fakultetens etikråd har en kollegial och rådgivande funktion och består av forskare från fakultetens institutioner, samt en doktorandrepresentant. Rådets inrättande syftar till att stödja utvecklingen av en medveten och tydlig fakultetsgemensam dialog för kunskapsbildning inom etikområdet.
Konferens om praktiknära forskning i samverkan
En återkommande konferens arrangeras tillsammans med Göteborgsregionen och Göteborgs stad, med fokus på praktiknära forskning och samverkan mellan akademi och skola/förskola. Konferensen riktar sig till forskare, skolhuvudmän och andra intresserade av samverkansforskning.