91̽

öٱǰ universitet
Bild
Bild på journalist som skriver och håller upp mikrofoner
ä԰پ

Pedagogen i medierna

Utbildningsvetenskapliga fakulteten förekommer flitigt i medierna. Forskare och lärare vid vår fakultet kontaktas ofta av journalister. Här är ett urval av artiklar och inslag i medierna.

Pedagogen i medierna 2025

DN Debatt 250425:
Mer än 1 000 forskare skriver på DN Debatt för att protestera mot hur politiker missbrukar forskningsresultat eller ignorerar vetenskaplig kunskap för att stödja sin politiska agenda.

Vi Lärare 250423:
Nu har de tolv första studenterna vid forskarskolan för folkhögskollärare nått sitt mål – de har tagit en licentiatexamen. Regeringen förlänger dessutom satsningen, och ytterligare tolv folkhögskollärare ska nu börja studera.

Vi Lärare 250422:
Elever som får utvisningsbeslut. Föräldrar som har drogproblem. Lärare som blir utsatta för hot. Som rektor behöver du hantera många olika känsloladdade situationer i ditt arbete. Nu ska ett forskarlag vid öٱǰ universitet studera rektorers känslomässiga arbete, eller emotionsarbete, i hopp om att få fler att stanna i yrket.

Tv4 Nyhetsmorgon 250420:
70 procent av svenska ungdomar får i sig mer än det rekommenderade intaget av socker. Det visar Julia Wanslius avhandling. 

Sydsvenskan 250420:
Godis, läsk och kakor hör inte bara påsken till. Majoriteten av svenska tonåringar äter mer socker än rekommenderat, visar en avhandling i kostvetenskap av Julia Wanselius.

Vi Lärare 250416:
Att kräva att barnen är tysta är onödigt drastiskt, menar forskaren Karin Lager. Forskning Mellanmål och andra rutinsituationer på fritidshemmen måste utgå från en pedagogisk idé, framhåller forskaren Karin Lager i en ny studie.

Vi Lärare 250416:
Johan Söderman har ansvar för forskarskolan som är förlagd vid öٱǰ universitet.
– Nu får en ny omgång med lärare i folkhögskolan som får chansen att forska på deltid – en forskarskola för lärare i ”folkhögskola 2.0”. Det är väldigt positivt att regeringen har valt att satsa på en ny forskarskola nu när den första forskarskolan, som startade för fyra år sedan, är på väg att avslutas, ä Johan Söderman.

Expressen 250413:
Johannes Lunneblad, professor i pedagogik vid öٱǰ universitet, tror att ökningen kan bero på en större medvetenhet och bättre larmfunktioner.
- Jag tror att man har skapat system för att hantera den här typen av händelser som tidigare var någonting bara man pratade med en kollega om, ä han.

Vi lärare 250407:
Ett liv i musikens tecken. Johan Söderman levde för musiken när han var ung. Nu är han sedan länge forskare med fokus på barn- och ungdomskultur, ofta med ljuset riktat mot hiphop-kulturen.

Altinget 250405:
Den nya äDZԲٰܳԾԲ reducerar skolans roll till faktainlärning och åsidosätter skolans bredare samhällsuppdrag. Det menar Ulf Blossing, professor i pedagogik, och Erik Andersson, docent i pedagogik.

SvT Forum 250403:
12:03 Om svenskarna och skolreformer. Maria Jarl, universitetslektor vid öٱǰ universitet, redovisar resultat från SOM-undersökningen. Arrangör: SOM-institutet vid öٱǰ universitet. 

ÄԱä 250402:
I vår egen och andras forskning kring elevers delaktighet finns det inga signaler om att elevinflytande gått överstyr, tvärtom, skriver bland andra Erik Andersson och Ulf Blossing.

öԻ岹-ʴDzٱ 250403:
Att vara på förskolan kortare tid behöver i sig inte enbart vara positivt. Det menar Ingrid Pramling Samuelsson som är forskare på institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande på öٱǰ universitet.

Kvartal 250328:
Jonas Linderoth, professor i pedagogik, slog larm om lärarrollens devalvering för nästan tio år sedan, vilket gjorde att han sågs som en förrädare av en del kolleger.
– Jag minns hur jag häpnade över hur seniora akademiker kunde vara så dåliga på debatt, ä Linderoth, som är veckans gäst i .

Ծٱٲä 250325:
Att undervisa om känsliga ämnen kan vara utmanande när starka känslor riskerar att komma i vägen för en konstruktiv diskussion. Men det finns metoder att ta till för att hålla samtalet öppet och respektfullt, menar Christer Mattsson.

Fokus 250324:
Remisstiden har gått ut. Nu måste utbildningsminister Pehrson stå emot bakåtsträvarna, skriver Anna-Karin Wyndhamn.

ÄԱä 250324:
Den nyligen presenterade slår fast att de praktisk-estetiska ämnena ska bidra mer till elevernas motoriska utveckling. Dessutom ska praktiska färdigheter, såsom att idrotta, sjunga och måla, ges högre vikt vid betygsättning. Detta är ett välkommet besked, skriver bland andra Suzanne Lundvall.

Sydsvenskan 250323:
Joanna Giota, professor i pedagogik vid öٱǰ universitet, berättar att svensk forskning om effekterna av klasstorlekar och lärartäthet är begränsad. Men bevis finns för att mindre klasser leder till bättre skolresultat, självkänsla och motivation. Mindre klasser ger även läraren större möjlighet att möta varje barn utifrån förutsättningar och behov.

Nerikes Allehanda 250318:
Nyvalde rektorskandidaten Åke Ingerman ser fram emot att starta och är beredd att vända på en del stenar i ledningen för Örebro universitet.
– Det blir naturligt: En ny rektor och en ny ledning, ä han.

SVT Nyheter 250317
– Vi lever i ett samhälle som uppmuntrar ohälsosamma matvanor och fysisk inaktivitet. För att vända utvecklingen behöver vi få hälsosamma val att bli enkla och naturliga, ä Christina Lundberg,

Nya Wemlandstidningen 250310:
Ingrid Pramling Samuelsson menar att det är bra för barnen att vara på förskolan och att föräldrarna inte ska känna press.

Morgonpasset, Sveriges Radio 250308:
Som politiker har det varit en lång tradition i västvärlden att man håller en armlängds avstånd till kulturvärlden, ä Johan Söderman, apropå utbildningsministerns debattartikel i Aftonbladet, där han uppmanar att inte släppa fram gansgerrap på festivalscener eller när musikpriser delas ut. 

Borås Tidning 250307:
I Sverige i stort går numera nästan var femte elev ut nian utan att bli behörig till gymnasiet. Enligt Jörgen Tholin, forskare i pedagogik vid öٱǰ universitet, underkänner Sverige störst andel elever i hela Europa, dubbelt så många som Estland som ligger på en andra plats och fem gånger fler än övriga EU, vilket TV4 har rapporterat om. Borås Tidnings Mandus Örarbäck frågar sig vad dagens hårda krav gör med ungas mående.

Nya Lidköpings-Tidningen 250306:

Flera projekt är nu igång på Skaras skolor för att få upp studieresultaten. Men resultaten dröjer. Enligt verksamhetsrapporten för 2024 är det långt kvar till målen. I projektet samarbetar matematiklärare med bland annat forskaren Ola Helenius vid öٱǰ universitet. 

Altinget 250305:
Sex av tio svenskar tycker att det är ett bra förslag att förstatliga skolan. Det visar den nationella SOM-undersökningen som presenterades på onsdagen. ”Det svenska folket vill se en statlig skola med ett fritt skolval”, ä Maria Jarl, universitetslektor vid öٱǰ universitet. 

öٱǰ-Posten 250302:
Aktivitetsklockorna blir alltmer avancerade och kan mäta din puls, sömn, kaloriintag och hjärtrytm. Men resultaten är långt ifrån tillförlitliga. Sämst är klockorna på att räkna kalorier. 
- Klockan kan ge en falsk bild av hur fysiskt aktiv du egentligen har varit, ä Daniel Arvidsson, professor på Institutionen för kost- och idrottsvetenskap på öٱǰ universitet.

Nerikes Allehanda 250226:
Hela processen kring valet av ny rektor till Örebro universitet måste tas om. Detta efter krav från Utbildningsdepartementet. Tidigare föreslog universitetsstyrelsen regeringen att välja öٱǰprofessorn Åke Ingerman till ny rektor för Örebro universitet. Turbulensen kring tillsättandet av ny rektor tar nu en ny vändning och Universitetets styrelse har kallats till ett extrainsatt möte.

Vi Lärare 250225:
Åkommorna: Läskris, mattekris och elever som inte kan klippa rakt eller slå en kullerbytta. 
Botemedlet: En ny läroplan, knappt tre år efter att Lgr22 lanserades. Ett par av experterna bakom regeringens nya läroplan är Ola Helenius, professor i ämnesdidaktik och Jonas Linderoth, professor i pedagogik båda vid öٱǰ universitet.
 

Vi Lärare 250219:
Elevernas matteresultat vände uppåt i senaste internationella 
kunskapsmätningen Timss, trots att de blivit mer negativt inställda till ämnet. Ola Helenius, professor i ämnesdidaktik med matematikinriktning vid öٱǰ universitet, ser att allt fler kommuner bedriver egna utvecklingsarbeten i matematik och att det kan ligga bakom förbättringarna i Timss-mätningen.

ETC 250218:
Ökad risk för arbetslöshet, kriminalitet och självmord. Det är vad som väntar en förfärande andel av de unga människor som inte klarar 
kraven för att ta sig in på ett nationellt gymnasieprogram. 
Regeringens utredare Magnus Henrekson har lagt fram ett förslag om nytt betygssystem. Nu ska F-gränsen bort. 
Det finns ingenting som ställt till mer elände i svensk skola, anser Jörgen Tholin, docent i pedagogik vid öٱǰ universitet, 
gällande att ta bort den skarpa gränsen för godkänt.

öٱǰ-Posten 250218:
Det byggs allt större förskolor. Nyligen öppnade en av Nordens största i Mölndal. 14 avdelningar fördelade på två våningar med plats för 240 barn och en öppen förskola dit även dagbarnvårdare, ofta kallade dagmammor, kan komma med sina barn. Pia Williams, professor i pedagogik vid öٱǰ universitet, tror inte att trenden med stora förskolor gynnar barnen.
Min farhåga kommer in då det gäller stora utrymmen som ska delas av många barn och vuxna, ä hon. 

öٱǰ-Posten 250213:
90 procent av eleverna har inte stora problem att avkoda ord – de kan läsa bra. Att låta elever utan svårigheter ägna tid åt sådant de inte behöver och som dessutom förmodligen påverkar deras läsglädje negativt, är inte en god strategi, och det har inget vetenskapligt stöd, skriver Ulrika Wolff, professor i pedagogik vid öٱǰ universitet.

Altinget 250213:
Under våren kommer Berättarministeriet att bli en del av öٱǰ universitets lärarutbildning. Berättarministeriets metoder kommer utveckla lärarutbildningens kunskaper i storytelling och språkutveckling i undervisning.

Vi Lärare 250206:
– Ett skadligt fokus på analys och reflektion har trängt undan nödvändig repetition och satt lärarna i en omöjlig sits, menar Anna-Karin Wyndhamn forskare vid öٱǰ universitet.
Repetition ifrågasätts och betraktas som något ”förlegat” och ”fult”. I stället premieras diskussion, reflektion och analys.  Det framgår i ÄԱäs stora enkät som nästan 5000 lärare besvarat. 

Vi Lärare 250206:
Korvstoppning, stoffträngsel, bedömningshets, stora klasser och omotiverade elever. Nu larmar både lärare och forskare om att repetition trängs undan och att mängd­träning blivit en bristvara i skolan. Jonas Linderoth, professor i pedagogik vid öٱǰ universitet, är bekymrad men inte förvånad över detta. Han tror att en delförklaring kan vara en bristande kunskap om de undervisningsmetoder som evidensbaserad forskning visat har stor effekt för det långsiktiga lärandet.

Vi Lärare 250206:
Lärare i fritidshem har i snitt fyra timmar till planering per vecka. Alldeles för lite, enligt Sveriges Lärare som kräver att planeringstiden ska regleras i det nya avtalet.
Karin Lager är docent i barn- och ungdomsvetenskap vid öٱǰ universitet. Hon betonar att planeringstid behövs för att kunna uppnå målen i styrdokumenten för fritidshemmen och att möta de behov som finns hos barnen på en specifik avdelning.

äٱdzٳٱԲ-ܰ 250204:
Vi uppmanar regeringen att kraftfullt stärka en grön omställning grundad i demokratiskt deltagande, tillit och långsiktighet, skriver Ebba Lisberg Jensen, öٱǰ universitet i en debattartikel. Grön omställning handlar om ömsesidigt engagemang och samhällsbyggande från centrum till periferi och tillbaka. Endast då kan vi uppnå en framtid som verkligen är grön för alla.

ÄԱä 250204:
Alla elever med god självuppfattning presterar inte bättre än andra elever, visar en ny avhandling.
– Utan konstruktiv kritik från läraren kan elever få en orealistisk bild av sin prestation, ä Yi Ding, forskare vid öٱǰ universitet.

Vi Lärare 250129:  
Utredningen om lärarutbildningen betonar vikten av evidensbaserad forskning – men saknar egen grund för sina förslag.  
– Den politiska debatten om lärarutbildningen måste bli mer nyanserad, skriver 16 forskare i en debattartikel. Bland dem är Dennis Beach, Marianne Dovemark, Josefina Eliaso Magnusson och Mikael R. Karlsson från öٱǰ universitet.

Via TT 250129:
Tio resestipendier på vardera 50 000 kronor ger i år 22 lärare möjlighet att hämta inspiration och ny kunskap genom internationella resor. Syftet är att stärka lärarna och skolan. Under 2025 kommer stipendierna att användas för att delta i internationella konferenser eller för att besöka skolor och ta del av undervisningsmetoder. Stipendiekommittén består bland annat av Ola Helenius, professor i matematikdidaktik vid öٱǰ Universitet. 

Expressen – Mama 250123: Forskaren:
Föräldrar hetsar i onödan att hämta tidigt på förskolan, menar forskaren Ingrid Pramling Samuelsson. Hon menar att förskolan erbjuder ovärderliga erfarenheter som barn annars går miste om. 

Falköpings Tidning 250117: Kostprofessorn:  
– Fiskpinnar är bättre än ingen fisk alls, fastslår Christel Larsson professorn i kostvetenskap. En portion stekta fiskpinnar ger proteiner, selen och nyttiga fettsyror. Fast se till att barnen inte bara äter paneringen och glöm inte grönsakerna.  

Fokus 250117:
Granskning efter granskning visar att de kinesiska företag som producerar ultrasnabbt mode och kränger det superbilligt via nätet, bygger på rovkapitalismens exploatering av människor och miljö. Är det förnekelse eller okunskap som gör att så många väljer att fortsätta handla på sajterna? En pedagogisk insats fodras. Sagan av Elsa Beskow från 1912 lär oss tänka mänskligt om arbetsvillkor. Det skriver Anna-Karin Wyndhamn i denna text.  

Nerikes Allehanda 250115:  
Beredningsgruppens förslag vann. Universitetsstyrelsen föreslår regeringen att välja öٱǰprofessorn Åke Ingerman till ny rektor för Örebro universitet.

Expressen 250113: UPPROP –  
Regeringen vill vända läskrisen bland barn och unga med läslistor och bemannade skolbibliotek. Men det är lärare och pedagoger som kan göra de viktigaste insatserna – därför måste de utbildas. 
– Vi behöver prata mer om skönlitteraturens roll i undervisningen, sa Skolverkets undervisningsråd Tammi Gustafsson Nadel vid pressträffen i början av december. 
Undertecknarna av uppropet är 68 litteraturvetare och lärarutbildare, bland annat 
Anna Lyngfelt, professor i ämnesdidaktik med inriktning svenska, Institutionen för didaktik och pedagogisk profession öٱǰ universitet. 

Dagens Nyheter 250107:
Runt om i världen pågår en strid mellan ovetenskapliga och evidensbaserade metoder för skolundervisningen. DN har pratat med lärare som hoppas att den svenska skolan på riktigt håller på att göra upp med flummet. 
- Jag träffar hela tiden lärare som ä: Oj, det här fungerar ju på riktigt, ä Jonas Linderoth, professor i pedagogik. 

Värmlands Folkblad 250104: 
Sedan decennier är spanska det moderna språk som flest svenska elever väljer - och de senaste åren har språket blivit ännu mer dominant. 
- Jag tror att det hänger ihop med flera saker. Spanien är vårt största turistmål, många har rest dit eller drömmer om att resa dit. Under mina år som lärare hade det ett rykte om sig att vara lättare än de andra språken - vilket inte är sant, ä Ingela Finndahl.

Fokus 250103: 
En skola där läraren har berövats alla verktyg är socialt farlig. Advokater har inget på utvecklingssamtalet att göra. Det skriver Anna-Karin Wyndhamn i denna text.

öٱǰ-Posten 250101: 
Att sitta ned i lugn och ro med en ordentlig frukost för en bra start på dagen eller äta något snabbt för att kunna sova eller jobba lite mer? Ja, det är säkerligen en fråga som många chefer någon gång tagit ställning till. Hur viktig är egentligen frukosten för hälsan?
Christina Berg, professor i kostvetenskap vid öٱǰ universitet, ä att det inte finns tillräcklig forskning på måltidsvanor för att konstatera att man måste äta frukost, lunch eller middag vid exakta tidsangivelser.