
- Hem
- Forskning
- Hitta forskning
- Martina Jolic: Benläkningens möjligheter och materialens gränser
Martina Jolic: Benläkningens möjligheter och materialens gränser
Kalciumfosfat och titan används ofta för att reparera och ersätta benvävnad. Men hur reagerar kroppen på dessa material? Martina Jolics avhandling undersöker hur skelettet påverkas av olika biomaterial och vilka utmaningar de innebär i vården.

MARTINA JOLIC
Disputation: 4 juni 2025 (klicka för mer information)
Doktorsavhandling:
ij¾²Ô±ð²õ´Ç³¾°ùÃ¥»å±ð:&²Ô²ú²õ±è;Biomaterialvetenskap
Sahlgrenska akademin, Institutionen för kliniska vetenskaper
En av de stora utmaningarna inom benrekonstruktion är att inget material fullt ut kan efterlikna benets komplexa struktur och funktion. Martina Jolic, doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper, har studerat hur ben reagerar på två viktiga typer av biomaterial: nedbrytbara kalciumfosfater och icke-nedbrytbart titan.
– Vi såg att multikomponentmaterial av kalciumfosfat kunde stimulera ny benbildning även i mjukvävnad utanför skelettet. Det är anmärkningsvärt, men vi upptäckte också att en av komponenterna, kalciumpyrofosfat, påverkade benets kvalitet negativt. Det är särskilt relevant eftersom ämnet finns i dagens kliniska material, säger Martina Jolic, biolog och doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper.
I en annan del av avhandlingen tog hon fram en ny försöksmodell för att simulera mekaniskt trauma mot ett titanimplantat, som ofta används för att förankra proteser i skelettet. Med hjälp av modellen kunde forskargruppen identifiera var och hur skador i kringliggande ben uppstår – och följa hur det läker och återfår kontakten med implantatet.

Så läker ben efter överbelastning
Titan används ofta som förstahandsval vid tand- och ortopediska implantat, särskilt i situationer där mekanisk hållfasthet är avgörande. Men när implantat utsätts för överbelastning eller trauma kan förankringen i benet försämras.
– Vi ville förstå vad som händer när ett titanimplantat utsätts för mekanisk påverkan. Vi kunde bekräfta att benet faktiskt kan växa fast på nytt och skapa en stabil kontakt igen, vilket är ganska imponerande. Vår modell gjorde det möjligt att följa regenerationsprocessen steg för steg och gav nya insikter om hur benet läker efter mekanisk stress.
Resultaten kan i framtiden bidra till förbättrade behandlingsstrategier inom tand tand- och ortopedisk kirurgi och vid långsiktig rekonstruktion av benvävnad.

Nytt ben, nya frågor
Till skillnad från titan, som ger långvarig mekanisk stabilitet, är kalciumfosfatmaterial utformade för att brytas ner och stimulera ny benbildning. Martina Jolics forskning visar att materialens sammansättning har stor betydelse för var och hur nytt ben bildas.
– När vi placerade materialen under huden uppstod benbildning. Det nybildade benet liknade vanligt ben i sin struktur, men kvaliteten påverkades av materialets kemiska sammansättning. Det är en viktig insikt för alla som arbetar kliniskt med dessa material, säger Martina Jolic.

Ett givande men krävande projekt
Martina Jolic beskriver sin doktorandtid som både krävande och givande. Hon har hämtat energi ur det tvärvetenskapliga arbetet mellan biologi och materialvetenskap, och hon har uppskattat möjligheten att leda sina egna projekt.
– I slutet fick jag fatta många beslut själv. Det var utmanande men också väldigt givande. Det svåraste har ändå varit att hitta en hållbar balans mellan arbete och fritid. Det har funnits tuffa perioder, men de har hjälpt mig att växa både professionellt och personligt.

Text: Jakob Lundberg