
EPIC-Home
Kort beskrivning
Tidig integrering av palliativ vård i hemmet och inom vård- och omsorgsboende för äldre med obotlig cancer och andra progressiva sjukdomar
Tidigt integrerad palliativ vård för äldre – en nationellt tillämpbar modell
Detta forskningsprojekt syftar till att utveckla och utvärdera en nationellt tillämpbar och skalbar intervention för tidig integrering av palliativ vård för äldre personer med obotlig cancer eller andra progressiva, livsbegränsande tillstånd. Målet är att bidra till mer jämlik tillgång till god vård i livets slutskede – oavsett var man bor eller vilken vårdform man tillhör.
Fokus ligger på personer över 70 år som får vård i hemmet eller bor på vård- och omsorgsboenden. Interventionen bygger på en implementeringsstrategi och utvecklas i nära samarbete med vårdens aktörer.
Projektets delmål
- Att kartlägga och förklara skillnader i vård- och läkemedelsanvändning under livets sista år för personer 70 år och äldre.
- Att identifiera och analysera fungerande arbetssätt i praktiken för tidigt integrerad palliativ vård.
- Att tillsammans med vårdpersonal och andra berörda aktörer samutforma (co-designa) en genomförbar modell med tillhörande implementeringsstrategi.
- Att genomföra en första utvärdering av modellen och strategin i praktiken.
Metod och genomförande
Projektet utgår från implementeringsvetenskap och MRC:s ramverk för komplexa interventioner. En deltagande och flermetodsinriktad forskningsdesign tillämpas, där målgruppen är personer över 70 år med långtidslivsbegränsande tillstånd, som får hemsjukvård eller bor på särskilt boende.
³§²¹³¾³óä±ô±ô²õ°ù±ð±ô±ð±¹²¹²Ô²õ
Tidigt integrerad palliativ vård kan förbättra livskvaliteten för äldre med komplexa vårdbehov och bidra till en mer personcentrerad vård. Trots detta vårdas och avlider många äldre fortfarande på sjukhus, ofta med risk för överbehandling. Det finns därför ett stort behov av strukturerad, tidigarelagd palliativ vård i hemmet och på boenden.
Samarbete och finansiering
Projektet genomförs i samverkan mellan Göteborg och Stockholm och finansieras av ALF Västra Götaland, Regionala FoU-medel i Västra Götalandsregionen samt Cancerfonden.
Forskare
Joakim Öhlén
Cecilia Larsdotter
Hanna Gyllensten
Stina Nyblom
Elisabeth Kenne Sarenmalm
Lotta Pham
Malin Bengtsson
Richard Sawatzky